Reading Time: 2 minutes

In november 2019 is een aantal leraren en trainers die zich bezig houden met het toepassen van Agile in Education in Denver Colorado bij elkaar gekomen. Één week lang is er een start gemaakt om een programma voor docenten te ontwikkelen waarbij de gedachten van Agile in Education in een praktijk toegepast kan worden.

De bedoeling was om in mei 2020 in New York tijdens de door Scrum Alliance gehoste Scrum Gathering het programma te lanceren. Helaas heeft uitbraak van de Covid-19 dit verhinderd. Het voordeel is echter geweest dat we meer tijd hebben gekregen om het programma uit te werken.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het programma. Het zal een trainingsaanbod worden waarin leraren ondergedompeld worden in het toepassen van Agile in Education principes. Verschillende smaken van training zullen mogelijk zijn. Van 2 daagse trainingen tot complete begeleidingstrajecten bij het leren, designen en het toepassen van Agile principes in de alledaagse leersituaties op school.

Het programma gaat in hoe het onderwijs met behulp van Agile in Education beter kan uitsluiten bij de uitdagingen van deze tijd en weer de aansluiting vindt met de wereld buiten de school. Denk hierbij aan het flexibiliseren van het onderwijs. De potentie van elk individu te laten groeien door samen te werken en te leren. Een relatie op te bouwen op basis van vertrouwen. Leren inzichtelijk maken door iteratieve leercycli. Een cultuur laten ontstaan waarbinnen echte lessen geleerd worden vanuit de echte wereld. Problemen durven aan te pakken en in oplossingen denkt.

Uitgangspunt is de Agile in Education Compass. Iterative – Visible circle of learning, Trust, Visible Feedback & Reflection, Collaboration, en Culture zijn de bouwstenen van het programma.

Een greep uit de onderwerpen zal onder andere

  • de kijk op het leren in deze tijd op een andere manier organiseren en de daarbij horende verwachtingen.
  • De impact die een Agile mindset op het gedrag van leerlingen en de leerprestaties heeft.
  • De rol van de docent en de leerlingen in een Agile pedagogische leeromgeving.
  • De manier waarop samengewerkt wordt het leren vorm te geven. Het spectrum waarbij aandacht is van de Agile volwassenheid binnen een klas, rekening houdend met de leraar en de leerlingen.
  • Het zien van de mogelijkheden die Agile pedagogiek in huis heeft om leerlingen meer keuze en regie te geven over hun eigen leren.
  • Het toepassen van agile pedagogiek in verschillende context, traditioneel docentgestuurd, projectgebaseerd leren, challengebased leren, design thinking etc.
  • De mogelijkheid om het onderwijs te transformeren naar een andere leercultuur, een andere manier waarop instructie, feedback gegeven wordt en zelfs het organiseren van het leren vanuit het management.

Het ontwikkelteam ziet er naar uit om dit internationaal uit te rollen. Meer informatie over het programma zal snel volgen.


guido

Ik ben sinds 1996 actief in het onderwijs. Op dit moment als onderzoeker, leraar en ontwikkelaar van nieuwe onderwijsconcepten. Inzichten probeer ik te krijgen via de combinatie van wetenschap en praktijk. Mijn interesse ligt voornamelijk bij het leren. Wat is leren, hoe het gebeurt en wat we er allemaal aan doen om het te laten gebeuren.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *