De Leraar moet kunnen improviseren

Reading Time: 2 minutes

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/217512/Geen-wifi-school-in-Stad-stuurt-alle-leerlingen-naar-huis

Bovenstaand nieuwsbericht werd de afgelopen tijd flink op sociale media gedeeld. Een topsportschool die de leerlingen naar huis stuurt, omdat er geen WiFi op school is. Als er geen WiFi is, dan heb je ook geen Internet. En tegenwoordig maken we handig gebruik van de Cloud die ons voorziet van allerlei services, zoals Google Documents, Microsoft Office 365, de administratie via Magister, het digitale lesmateriaal van de uitgevers en ga zo maar door.

Is het vreemd dat een school kinderen naar huis stuurt, omdat er geen WiFi is? Nee, helemaal niet. Kijk je er van op dat een school de leerlingen naar huis stuurt als er geen WiFi is? Nee, helemaal niet. Waarom niet? Omdat het zo ontstaan is.

Bovenstaande zal ik proberen toe te lichten. Het is vrij eenvoudig. Wanneer je een oplossing probeert te begrijpen, of waarom iets gebeurt, dan is dat omdat het zo ontstaan is en dat dit in deze moderne tijd de vluchtige focus heeft. Wat wil ik hiermee zeggen? We specialiseren ons op bepaalde onderdelen. Een school gaat ICT-middelen inzetten om het leerproces te ondersteunen. Een mooie gedachte, want dan kun je plaats en tijd onafhankelijk leren. Iedereen kan zijn eigen leerroute krijgen waarin het tempo van leren door de leerling mede bepaald wordt. Hartstikke fijn. Leren wordt steeds meer op maat. Er komt steeds meer digitale content en de zoekmachines functioneren ook steeds beter om dat te vinden waar je op zoek naar bent.

Neurologisch gezien is het nog maar de vraag of er geleerd wordt? Wanneer iemand voor iets beloond of gestraft wordt waarvoor die “geleerd” zou moeten hebben, is nog maar de vraag of dat iets is wat gekenmerkt kan worden als iets geleerd hebben. Meestal is het een kunstje van reproductie en is het niet verankerd in je brein als een echte leerervaring. Wat ook niet echt helpt, is dat het verplicht is, om documenten te vullen met allerlei informatie over hoe je een project uitvoert, plannen of reflecties moet schrijven, als je de opdracht niet een betekenis voor je heeft. Je hebt geen ervaring, of kunt geen raakvlakken vinden. Het resultaat is, dat er aan het eind van een traject in je brein geen extra verbindingen aangelegd worden. Of verbindingen die gelinkt zijn aan een negatieve ervaring door beloning of straffen. Leren ontstaat wanneer je het gevoel hebt dat je begrijpt hoe de wereld van je in elkaar zit. Je hebt de vaardigheden die je nodig hebt om samen met anderen een handeling uit te voeren. Daarnaast heb je het gevoel dat je iets kunt betekenen.

Mijn oproep aan de schoolleiders, leraren en de lerarenopleiding, zorg dat de leraar mag en kan improviseren om aan te sluiten bij de ontwikkeling van het brein van de leerling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *