Reading Time: 2 minutes

Sinds 2019 neem ik vanuit Niekée deel aan het Erasmus+ project AR4STE(A)M. Het doel van dit project is om leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs op een interessante en uitdagende manier kennis te laten met vakken die STE(A)M gerelateerd zijn. STE(A)M staat voor Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics.

Drie verschillende zogenaamde intellectual outcomes zijn voor dit project als doel gesteld:

  1. Compendium of gamification strategies based on Augmented Reality for STE(A)M learning
  2. Online Teacher Training Programme
  3. Innovative STE(A)M laboratories

Ons eerste gerealiseerde product is het compendium dat een overzicht geeft van verschillende applicaties die gebruikt (kunnen) worden binnen het onderwijs. De apps zijn verzameld door de verschillende partners en moesten voldoen aan de volgende criteria: 1) De app is toe te passen binnen STEAM gerelateerd onderwijs 2) Bij het inzetten van de de app is een vorm van gamification mogelijk. 3) De app heeft augmented reality functionaliteiten.

Een ander overzicht is opgesteld waarin platforms beschreven worden waarmee apps ontwikkeld kunnen worden.

Bijdrage Niekée (NL)

Keuze applicatie

Onze bijdrage was de applicatie ‘Free Rivers’ van WWF. Hierin is het mogelijk om met behulp van een mobiele telefoon een augmented reality omgeving te creeëren waarin je als gebruiker een landschap kunt ontwerpen en onderhouden. Je maakt gebruik van de rivier die diverse mogelijkheden voor de omgeving kan leveren. Spelenderwijs kun je zien wat de invloed is van een verschillende aanpassingen in het landschap voor de mens en voor de directe omgeving.

copyright wwf
Bron: wwf

Je kunt de applicatie downloaden voor iOS of Android via https://www.worldwildlife.org/pages/explore-wwf-free-rivers-a-new-augmented-reality-app

Platform

Voor het onderdeel platform hebben we gekozen voor Wikitude. Dit is een augmented reality ontwikkel platform. Wikitude levert een SDK die te gebruiken is met bijvoorbeeld Unity. Wikitude viel mij op bij het zoeken naar goede voorbeelden. Onderstaand filmpje laat bijvoorbeeld zien dat je meerdere objecten kunt laten detecteren, maar ook met elkaar kunt laten communiceren. Voor het ontwikkelen van augmented reality applicaties met elementen van gamification misschien we handig.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Blippar is het gebruik van Wikitude niet iets wat je zonder enige kennis en vaardigheden kunt doen. Het is zeer geavanceerde omgeving waar eenvoudige AR applicaties ontwikkeld kunnen worden, maar ook zeer complexe. Enige ervaring in programmeren is wel vereist. Of dit platform later ook voor de docententraining gebruikt zal worden, is de vraag. Het is wel een zeer interessante omgeving voor bijvoorbeeld het vak informatica in de bovenbouw van het VO of hoger niveau. Om wat inspiratie op te doen, heeft Wikitude een showcase online geplaatst. Via https://www.wikitude.com/showcase/ krijg je een idee wat mogelijk is. Speciaal voor het onderwijs is er ook een educatieve versie. Hiermee kunnen leraren met hun studenten gratis gebruik maken van deze professionele SDK. Wil je meer informatie hebben over Wikitude in het onderwijs, kijk dan hier: https://www.wikitude.com/wikitude-academy/

Wat betreft de andere voorbeelden van onze partners kun je het complete compendium downloaden via de projectsite AR4STE(A)M.


guido

Ik ben sinds 1996 actief in het onderwijs. Op dit moment als onderzoeker, leraar en ontwikkelaar van nieuwe onderwijsconcepten. Inzichten probeer ik te krijgen via de combinatie van wetenschap en praktijk. Mijn interesse ligt voornamelijk bij het leren. Wat is leren, hoe het gebeurt en wat we er allemaal aan doen om het te laten gebeuren.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *