Reading Time: 2 minutes
Gebruik voor de verandering wetenschappelijk inzicht

Starten met een nieuw concept of het ontwikkelen van een team? De urgentie van een verandering kan vrij eenvoudig beschreven worden. Denk bijvoorbeeld aan het meer persoonlijker maken van het onderwijs, of het toepassen van leren op afstand, het veranderen van de rol van de leraar in het onderwijsproces. Het vervolgens daadwerkelijk van de grond laten komen en met de ontwikkeling starten is vaak lastiger.

Als schoolleider of teamleider wil je graag inzicht hebben hoe denkt mijn team over de nieuwe koers, of ontwikkeling? Hoe pak ik die verandering, ontwikkeling aan? Zo’n ontwikkeling heeft tijd nodig en zal moeten groeien. De gedachten die de collega’s bij de ontwikkeling hebben, zijn zeer relevant voor de manier waarop de ontwikkeling zal plaatsvinden.

Met behulp van de inzichten die verkregen zijn uit onderzoeken van transitiemanagement zijn 5 veel voorkomende problemen te definiëren. Problemen zoals veel verschillende meningen, hoe aan te sturen, wat pakken we eerst aan, oppassen voor het vastzitten aan een beslissing, blijven ontwikkelen op de lange termijn. Voor organisaties die een verandering willen doorvoeren en inzicht willen hebben welke clusters er zijn waar aandacht voor nodig is, heb ik een methode ontwikkeld op basis van Group Concept Mapping. Hierdoor is het mogelijk om de gedachten van betrokkenen in kaart te brengen op een veilige en anonieme manier. Zo worden aandachtsgebieden zichtbaar op basis van de input van de betrokkenen en kunnen reporten ontwikkeld worden met zogenaamde go-zones op basis van noodzakelijk en belangrijkheid.

Group Concept Mapping heeft drie fasen waarbij de deelnemers actieve inbreng hebben: brainstormen, clusteren en waarderen. Dit gebeurt allemaal met behulp van een eenvoudig te gebruiken online tool.

Samen met een vertegenwoordiging van de organisatie zal de verkregen data geïnterpreteerd worden. Hierdoor ontstaat een compleet en een uniek beeld van hoe binnen de organisatie gedacht wordt t.o.v. de ontwikkeling. Op deze wetenschappelijk basis verkregen inzichten geven de schoolleider de handvatten om te kunnen sturen binnen dit ontwikkelproces.

De gemiddelde doorlooptijd is 6 tot 8 weken.

Wil je meer weten over deze methode? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.