Reading Time: 2 minutes

Tussen 2017 en 2020 heb ik meegewerkt in het Erasmus+ project Learn STEM. De projectpartners waren scholen, universiteiten en instituten voor professionalisering van leraren. Zij ware afkomstig uit België, Duitsland, Italië, Litouwen en Nederland. De Open Universiteit had hierin de projectleiding.


The pedagogical model Learn STEM: • Complex • Process-oriented • Holistic • Practical • Social

Het gepubliceerde artikel zou gepresenteerd worden door projectleider Christian Stracke tijdens de HCI International 2020 dat in Kopenhagen gehouden zou worden. Door de Covid is de conferentie online gehouden.

Over het artikel
Het artikel bespreekt hoe je STEM-gerelateerde onderwerpen en onderwijs binnen en buiten de klas kunt innoveren. In het artikel stellen we voor om een ​​holistisch raamwerk te gebruiken voor leerprocessen waarbij leerlingen centraal staan, genaamd Learn STEM. Het is ontwikkeld door een internationaal onderzoeksconsortium op basis van de bevindingen uit een onderzoek op basis van mixed methoden. Het onderzoek omvatte een literatuuronderzoek, semi-gestructureerde interviews en drie online enquêtes met deelname van docenten (n = 217), schoolhoofden (n = 24) en leerlingen (n = 354) uit meer dan tien landen. Bovendien informeren we doormiddel van de bevindingen een ​​lerarenopleiding te ontwerpen in de vorm van een online cursus. Dit artikel geeft eerste overzicht van de onderzoeksresultaten met betrekking tot het holistische pedagogische model en het trainingsprogramma. Na een kort overzicht van het uiteindelijke holistische pedagogische model Learn STEM, presenteert deze paper een voorbeeld hoe het holistische pedagogische model Learn STEM kan worden gebruikt voor het verbeteren van STEM-leren en onderwijs buiten de klas. In dit voorbeeld wordt een groep leerlingen van Agora Niekée uit Roermond beschreven die samen met ouders, experts van buiten de school een Tiny House project gestart zijn. Als laatste wordt een vooruitblik gegeven voor toekomstig onderzoek.

Co-creatie
Deze publicatie laat ook zien dat het mogelijk is om in co-creatie mooie en interessante ontwikkelingen in beeld te brengen. Op deze manier wordt praktijk en theorie aan elkaar gekoppeld en is de wetenschappelijke te vinden op zowel VO als WO. Wellicht is dit ook een trend voor de toekomst dat het VO ook een bijdrage kan leveren op wetenschappelijk basis. Denk bijvoorbeeld aan auctoraten, zoals dit nu ook het geval is bij practoraten in het MBO en lectoraten in het HBO.

Het gepubliceerde artikel kan je hieronder lezen en downloaden. Dit is de preprint versie van de uiteindelijke publicatie.

Meer uitkomsten van het Learn-STEM project kun je vinden op: www.learn-stem.org

Learn STEM logo


guido

Ik ben sinds 1996 actief in het onderwijs. Op dit moment als onderzoeker, leraar en ontwikkelaar van nieuwe onderwijsconcepten. Inzichten probeer ik te krijgen via de combinatie van wetenschap en praktijk. Mijn interesse ligt voornamelijk bij het leren. Wat is leren, hoe het gebeurt en wat we er allemaal aan doen om het te laten gebeuren.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *